8 Mituri Despre Ciocolata Pe Care Nu Le Stiai

Numele latin al copacului de cacao, Theobroma cacao, inseamna “hrana zeilor”.

neptun zeul marilor

Atat Maya, cat si Aztecii, au crezut ca boabele de cacao aveau atribute magice si divine, potrivite pentru slujire, chiar si in cele mai sacre ritualuri, precum cele de nastere, casatorie si moarte.

Pana in secolul al 18-lea, ciocolata in forma de bautura, era folosita in exclusivitate de elita europeana bogata, care credea ca are proprietati nutritive, medicinale si afrodiziace.

In ultimii ani, ciocolata a devenit subiect de interes pentru nutritionisti, acestia vorbind despre diferitele beneficii pe care le aduce sanatatii. S-a dezvaluit ca ciocolata, reduce riscul de accident vascular cerebral si infarct miocardic.

Un nou studiu din Danemarca, arata cum consumul unei cantitati mici de ciocolata saptamanal, scade riscul de fibrilatie atriala, mentinand un ritm cardiac regulat.

Totusi, timp de multa vreme, ciocolata a fost “personajul rau” in orice scenariu. Se credea ca favorizeaza aparitia acneei si a cosurilor, cresterea in greutate si ca mareste colesterolul.

Dar, este reputatia proasta a ciocolatei, justificata?

Ar trebui sa o imbratisam, ca pe un desert minunat, sau sa o evitam, ca pe o placere daunatoare?

mituri despre ciocolata

Iata cele mai mari mituri despre ciocolata DEMONTATE!

Mitul #1: Ciocolata este bogata in cofeina si face rau inimii

Realitate:

Ciocolata contine intr-adevar cofeina, dar in cantitati foarte mici.

Ceaiul si cafeaua, sunt mai bogate in cafeina decat ciocolata.

mituri ciocolata

Procesul de productie al ciocolatei, reduce efectul cofeinei, datorita amestecului de cacao cu alte ingrediente.

Societatea Europeana de Cardiologie, a efectuat o cercetare si a aratat ca boabele de cacao, contin polifenoli, substante chimice organice, care sunt de fapt benefice pentru inima si previn atacurile de inima, prin simplificarea circulatiei sangelui.

Ciocolata neagra, are cea mai mare cantitate de boabe de cacao, deci este cel mai bun tip de ciocolata pentru inima.

Mitul #2: Ciocolata este incarcata cu grasimi saturate si este rea pentru colesterolul tau

Realitate:

Este adevarat ca ciocolata contine unt de cacao, care este bogat in grasimi saturate, insa in cea mai mare parte este vorba despre acidul stearic.

Acidul stearic, nu se comporta ca o grasime saturata, iar studiile au aratat ca nu ridica nivelul de colesterol rau (LDL), ba din contra, in unele cazuri, ajuta la scaderea acestuia.

Mai mult decat atat, consumul unui baton de ciocolata de aproximativ 50 de grame, a aratat cum creste nivelul colesterolului bun (HDL).

Mitul #3: Ciocolata nu are valoare nutritiva

Realitate:  Ciocolata este o sursa buna de magneziu, cupru, fier si zinc.  De asemenea, contine polifenoli (asa cum am mentionat mai sus). Polifenolii, sunt antioxidanti ce se gasesc si in ceai si vin rosu, si au fost asociati cu un risc scazut in aparitia si dezvoltarea afectiunii coronariene.

Ciocolata mai contine vitaminele A, B1, B2, C, E, precum si calciu, potasiu si fosfor.

ciocolata vitamine

Unele sortimente de ciocolata, contin o cantitate de vitamine chiar mai mare decat cele dintr-un mar, un pahar cu iaurt sau o bucata de branza.

Mitul #4: Ciocolata cauzeaza aparitia cariilor

Realitate:

Dulciurile singure, nu sunt suficiente pentru formarea cariilor.

Cariile, se formeaza atunci cand bacteriile din gura, folosesc resturile de la orice tip de mancare, pentru a produce acizi. Acesti acizi, ataca ulterior smaltul dintelui, provocand astfel aparitia unei carii.

ciocolata carii

Continutul de proteine, calciu si fosfat al ciocolatei, poate proteja de fapt, smaltul dintilor. Iar continutul sau natural de grasimi, ajuta la reducerea timpului in care zaharurile raman in contact cu suprafata dintelui. Utilizarea regulata a fluorurilor, igiena orala adecvata, poate ajuta la prevenirea formarii de carii, fie ca eviti ciocolata, fie ca nu.

mit ciocolata6

Mitul #5: Ciocolata provoaca aparitia acneei si a cosurilor

Realitate:

Timp de mai bine de 100 de ani, s-a crezut ca ciocolata favorizeaza aparitia acneei, desi dovezi clare in acest sens, nu exista nici in ziua de astazi.

Acneea, apare in momentul in care glandele sebacee, produc mai mult sebum decat este necesar, ducand astfel la crearea unui blocaj la nivelul foliculului de par.

ciocolata acnee

Sunt necesare investigatii de specialitate pentru a se stabili cauzele exacte ale aparitiei acneei, si pentru a se prescrie tratamente corespunzatoare.

Insa, de-a lungul timpului, au existat studii care au confirmat ca nu exista nicio diferenta la nivelul evolutiei acneei, dupa consumul de ciocolata.

Mitul #6: Ciocolata provoaca cresterea in greutate

Realitate:  Orice produs alimentar poate face parte dintr-o dieta sanatoasa, daca este consumat cu moderatie.

Secretul pentru un stil de viata sanatos, consta in gasirea echilibrului si mentinerea unei gandiri pozitive.

ciocolata ingrasa sau slabeste

Bucura-te asa cum se cuvine, de o bucata ocazionala de ciocolata, o prajitura, o felie de tort, pentru ca astfel, reduci riscul aparitiei „bulimiei nervoase” (in engleza binge eating disorder), care poate aparea atunci cand te lipsesti de alimentele preferate.

Mai mult decat atat, studiile au identificat ca ciocolata poate ajuta la imbunatatirea dispozitiei si la alinarea durerii, prin eliberarea de endorfine.

Mitul #7: Ciocolata este un afrodiziac

Realitate: Aztecii, au fost primii care au crezut in legatura dintre ciocolata, si sentimente amoroase. Dar numeroase studii, nu au gasit inca dovezi concludente ca ciocolata ar avea efecte afrodiziace, asupra corpului omenesc.

ciocolata afrodiziac

Ciocolata contine intr-adevar o substanta, care la persoanele indragostite se gaseste in creier, intr-o cantitate mai mare.

Este vorba despre feniletiamina, insa nu s-a demonstrat ca in urma consumului de ciocolata, creste si nivelul acesteia in creier.

Consumul de ciocolata, poate avea efecte benefice intr-un mod indirect (creste buna dispozitie), insa nu exista modificari de natura fiziologica.

Mitul #8: Ciocolata alba este ciocolata fara culoare

Realitate:  Ciocolata alba, nu este de fapt, ciocolata.

Este un amestec realizat din zahar, vanilie, smantana si/ sau lapte solid, unt de cacao si nu contine masa solida a pudrei de cacao, cea care ofera pigmentul ciocolatei negre.

ciocolata alba

Prin urmare, ciocolata alba nu poseda multe dintre ingredientele benefice regasite in bobul de cacao.

In schimb, ciocolata alba, are efecte anti-imbatranire, iti face parul mai sanatos si ajuta la o piele mai sanatoasa.

Daca te-am lamurit cu privire la adevaratele calitati ale ciocolatei, te asteptam sa ne faci o vizita.

La noi, cofetaria Sweet Land, vei gasi diferite tipuri de ciocolata. Ti le prezentam sub forma de torturi, cupcakes ( briose ), prajituri, macarons, candy bar. Te asteptam in Str. Oituz, Nr. 52, Popesti Leordeni, Ilfov. Fa-ne o vizita si convinge-te ca, prajiturile noastre cu ciocolata nu au pereche. :)

Ramai la curent cu noutatile. Aboneaza-te Gratuit la newsletter!